Sutartis su vestuvių fotografu: ką svarbu aptarti?

Sutartis su vestuvių fotografu: ką svarbu aptarti?

Tobuliausiu atveju savo vestuvėse norėtųsi dalyvauti tik kartą. Šis noras skatina verstis per galvą ir trūks plyš surengti šventę be trūkumų, tačiau pasitaiko visko, tad šiandien apie rimtus dalykus.

Nors tai vis dar stebina, pasitaiko išgirsti istorijų, kai būsimieji jaunavedžiai vengia sutarčių su vestuvių paslaugų teikėjais ir, žinoma, dažnai nusvyla. Kodėl stebina? Ogi todėl, kad sutartys nėra neaiškaus pobūdžio įsipareigojimas. Tai abipusiai naudingas raštas, apsaugantis tiek jus ir jūsų šventę, tiek paslaugą suteikiančius žmones ar įmones.

Kaip išsirinkti vestuvių fotografą jau rašiau, o dabar, vengiant beletristikos, noriu trumpai papasakoti apie susitarimus ir sutartis: kokie punktai turėtų būti įtraukti į sutartį bei aptarti su vestuvių fotografu, kad nekiltų nesusipratimų ir visi būtų laimingi.

  • Vestuvių data ir vieta (konkretus fotografo atvykimo laikas, atvykimo vieta, darbo trukmė) Fotografas vestuvių sezono metu ruošiasi ne vienai šventei, tad tiksli informacija užfiksuota sutartyje gali padėti nesusipainioti.

  • Kaina. Piniginiai reikalai be sutarties dažnai pasidaro slidūs. Nelieka įrodymų, kas, kam ir kiek mokėjo, kokia kaina buvo sutarta. Ir apskritai, be sutarties tai juk nelegalu! Taigi šiuo atveju, sudarant sutartį reikėtų tiksliai nurodyti, kokia suma sumokama avansu, o kokia lieka sumokėti vestuvių dieną, bei gavus nuotraukas.

  • Paslaugos paketo sudedamosios dalys (nuotraukų kiekis, jų pateikimo forma (USB laikmena, fotoknyga ar pan.), nuotraukų paruošimas). Dažnai tai išsiaiškinate dar rinkdamiesi fotografą, tačiau pakartotinai įvardyti sutartyje taip pat būtų protinga.

  • Mokestis už papildomas valandas, kelionės išlaidos. Juk būna, kad ne viskas einasi pagal planą. Kažkas vėluoja ir šventė išsimuša iš rėmų. Kas būtų, jei taip vėluojant iš fotografo vidury fotosesijos išgirstumėt: „Sorry, sutartos mano darbo valandos baigėsi, varau namo.“? Katastrofa, ne kitaip! Taigi iš anksto sutarkite, kiek kainuos papildoma fotografo darbo valanda ir ar reikės padengti kelionės išlaidas.

  • Ligos atvejai, sutarties nesilaikymas (pvz.: vėlavimas) ar nutraukimas. Būna ir taip, kad fotografai suserga. Ne geležiniai juk yra. Taigi tokius ir panašius atvejus būtina numatyti sutartyje. Kiekvienas fotografas šiuo klausimu pasiūlys savo sprendimą. Galima susitarti, kad vietoj savęs tokiu atveju turi atsiųsti ne prastesnį fotografą, galima tartis dėl pinigų grąžinimo, tik, žinoma, vestuvių rytą sužinojus apie fotografo ligą tie pinigai kažin ar džiugins. Taip pat kartu nutarkite pasekmes, jei kuri iš pusių pažeistų sutarties sąlygas.

  • Nuotraukų viešinimas. Tai labai įprasta praktika, leidžianti fotografams reklamuoti savo paslaugas. Vestuvių nuotraukas jie kelia į savo tinklapius, socialinių tinklų paskyras. Taigi jei norite šventės detales išlaikyti paslaptyje, iš anksto įspėkite fotografą, kad nenorite viešinti nuotraukų, tik turėkite omenyje, kad paprastai tokiu atveju gali reikėti primokėti papildomą mokestį.

  • Nuotraukų saugojimas. Kai kurie fotografai dar kurį laiką saugo buvusių švenčių fotografijas. Jei jūsų pasirinktas fotografas teikia tokią paslaugą, galite užfiksuoti tai sutartyje, nurodant, kiek laiko po šventės galėsite kreiptis. Maža ką, gal koks romantiškai nusiteikęs vagišius išsineš jūsų vestuvių nuotraukų albumą.

Sutartį pasirašyti paprastai pateikia fotografas, tačiau būtinai prieš pasirašydami perskaitykite, laikykitės jų patys ir po vestuvių bus daug daugiau šypsenų nei kartėlio. Būkim protingi, ruoškimės šventei skaidriai (gal ir skambiai, bet nu c‘mon)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *